Nevím, co dál

Nevím kam směřuji. Jsem, rozvedený nemám kde bydlet a nevím co dál. Mira

 

Miro, ve Vaší situaci je každá rada drahá a asi potřebujete rychlá řešení. Přes stres, který zřejmě prožíváte, je nutné se na chvíli zastavit a udělat si čas na hlubší pohled a naplánování. Přestat upadat do zoufalství, nadávaní a litování se a podobných k ničemu nevedoucích stavů. Začněte u malých postupných kroků. Vezměte si sešit a nadepište ho Změna mého života nebo nějak podobně. Na první stránku si napište: Zasloužím si žít spokojený život. Dostávám jen takové překážky, které dokážu zvládnout. Jsem kapitánem svého života – a pár dalších podobných myšlenek, které vás budou směřovat a motivovat právě v tomto období vašeho života.

Ne druhé straně otázka: PROČ bych měl něco měnit? Odpovědi Vám pomůžou lecos ujasnit.

Na další straně budou nápady na okamžitá řešení nejpalčivějších problémů. Napište cokoliv, co Vás napadne, jakoukoliv myšlenku, bez hodnocení. Až nebudete vědět jak dál, tak si dejte ruku na srdce, zavřete si oči a zeptejte se na radu svého srdce, moudrého Já, strážného anděla, Boha. Poté vyberte tři řešení, která se Vám budou zdát právě teď nejvhodnější, napište je na lístky a položte před sebe. Opět si dejte ruku na srdce a pocitově se pro jedno z nich rozhodněte.

A dále pak úkoly na hned teď a vedle na nejbližší období. To všechno je okamžitě možná realizovatelná příprava, která by ve Vás měla vyburcovat chuť něco dělat a začít to dělat.

Také je třeba změnit úhel pohledu na celou situaci. Dát jí smysl, pochopit, že to není náhoda. Že jsem se dostal do této situace proto, abych se v ní něco naučil.  Brát ji jako šanci, šanci něco pochopit, uvidět svět jinýma očima, soustředit se na jiné hodnoty, chytit se každého světlého okamžiku a radovat se s každičkého malého kroku vpřed, úsměvu, vstřícného gesta. A také ji brát jako výzvu, dokázat sobě, rodičům, bývalé ženě, že se z toho dostanu, že to překonám a zvládnu. Přestat také kohokoliv včetně sebe obviňovat. Nikdo v této situaci není viník ani oběť – je to jen velká hra vašeho života, ve které všichni hrají svoje role a dělají to nejlepší, čeho jsou v dané chvíli schopni.

I tohle vše je samozřejmě dlouhodobý proces, u kterého je mnohem lepší pravidelná podpora a pomoc. Držím Vám palce.