Žárlím na bývalou ženu svého muže

Pěkný den pane Tomku, děkuji za to, že mohu využít tutoVaši nabídku.Štve mě manželova bývalá žena ( žárlím na ni a nemohu se od toho odpoutat). A potom se k vůli tomu doma hádáme. Nevím co s tím.Vadí mi i to, že s ní jenom komunikuje. Díky Anna

 

Milá Anno, děkuji za Vaši důvěru a odvahu položit zde jako první svůj dotaz a podělit se tak o svoje trápení. To, že si to dokážete přiznat a máte ochotu tento svůj postoj nějak změnit je první důležitý krok.

Jakékoliv své pocity není dobré potlačovat a bránit se jim. Je to tak, žárlíte na někoho, kdo tu byl před vámi, kdo má nezměnitelné místo v hierarchii vzájemných vazeb. Nedáváte tak sama sobě dostatečnou hodnotu v přítomném okamžiku. Dovolte si naplno prožít právě ten svůj pocit, který Vás spaluje. Jaký je ten pocit, jaká se při něm cítíte? „Ano, jsem: naštvaná, smutná, přehlížená, chudinka…“  Máte právo být taková, je to Vaší součástí. Přijměte to, nemá cenu s tím bojovat. Užijte si ten pocit tak silně, až vám začne lézt krkem. Pak možná přijdete na to, že stejně tak je vaší součástí i druhá polarita, i tu máte v sobě, i tu si můžete dovolit plně přijmout a prožívat.

Nejprve tedy potřebujete přijmout sama sebe se vším, co k Vám patří, všechny své pocity, slabosti, chyby, ale i svoji jedinečnost, dokonalost a hodnotu. Dovolit si být sama sebou.

Poté je třeba se podívat jiným pohledem i na celou situaci. Nepřipomíná vám ještě něco z Vašeho života? Zažila jste už někdy jindy podobné pocity? Jaké jste měla a máte vztahy se svými sourozenci a rodiči? I zde je možno nalézt klíč k Vašim vnitřním programům a přesvědčením. Důležité je také, podívat se na celou situaci jako na příběh, životní lekci, která se většinou stále v různých podobách opakuje. Tato lekce Vás má něco naučit, něco při ní máte pochopit. Váš muž a jeho bývalá žena jsou jen herci, kteří hrají ve Vašem příběhu roli, která je důležitá pro Vaše prožití toho, co si máte odžít a překonat.

Dalším krokem je tedy přijmout svého muže takového, jaký je. Pokud Vám to stojí za to, naučit se ho milovat bez podmínek, dávat mu svoji lásku z celého srdce. Respektovat tak jeho právo komunikovat se svojí bývalou ženou. Pokud je v tom něco, co se Vám nelíbí, jasně mu to řekněte. I na to máte právo a je třeba jasně (muži to potřebují stručně a většinou opakovaně) vyjádřit své pocity. Mluvit s ním o sobě, o svých pocitech, přiznat se k nim, bez výčitek, nemluvit o tom, co dělá špatně a měl by dělat jinak. Mluvit s ním otevřeně, s respektem a láskou – k němu i k sobě samé.

Asi nejtěžší, ale neméně důležité je pokusit se přijmout a respektovat roli i bytost bývalé ženy. I na ni se podívat z nadhledu celého příběhu a bytost, která si zaslouží úctu, stejně jakákoliv jiná lidská bytost. Ona byla první ženou Vašeho muže a teď jste jeho ženou Vy. Ona má své místo v jeho životě, a nyní jste Vy tou, se kterou se rozhodl žít a sdílet svoji lásku.

Vše je samozřejmě delší proces a já věřím, že máte možnost svoje dosavadní prožívání proměnit.